Server cs1.6

duminică, 19 decembrie 2010

Despre marijuana

Indiferent de cate tricouri si sepci vezi inscriptionate cu frunze de marijuana, sau indiferent cate grupuri canta despre ea, aminteste-ti: nu trebuie sa consumi marijuana doar pentru ca ai impresia ca toti ceilalti consuma. Realitatea este ca majoritatea adolescentilor nu consuma marijuana!
Care sunt efectele pe termen scurt ale consumului de marijuana? (THC – Tetrahidrocanabinol)
- probleme de invatare si memorare
- tulburari de perceptie (vizuale, auditive, tactile, spatio-temporale)
- dificultati de gandire si de rezolvare a problemelor
- pierderea echilibrului
- cresterea ritmului cardiac
Aceste efecte au o intensitate mai mare atunci cand marijuana este combinata cu alte droguri.
Marijuana iti poate crea probleme la scoala, la sport sau in alte activitati?
Da, marijuana afecteaza memoria, atentia si perceptia. Acest drog iti poate crea probleme la scoala, in practicarea unui sport sau in relatiile cu prietenii. Daca fumezi marijuana este mai probabil sa faci anumite greseli care sa te faca de rusine, sa iti faca rau.
Atletii descopera ca le scad performantele, sincronizare, miscarile si coordonarea miscarilor sunt toate afectate de THC. De asemenea, atat timp cat marijuana afecteaza gandirea si capacitatea de luare a deciziilor, folosirea acestui drog poate duce la adoptarea unui comportament sexual riscant, prin expunerea la boli cu transmitere sexuala.
Care sunt efectele pe termen lung ape consumului de marijuana?
Cercetarile de pana acum arata ca folosirea regulata si pe termen lung a marijuanei determina probleme respiratorii si ale sistemului imunitar, precum si aparitia unor forme de cancer.
Cancer: marijuana contine multe substante chimice care pot provoca aparitia cancerului
Plamanii si caile respiratorii: marijuana poate provoca atacuri de tuse si astm, raceli la plamani, pneumonie.
Sistemul imunitar: substanta activa din cannabis, THC-ul poate deteriora celulele si tesuturile organismului care ajuta la protectia impotriva bolilor. Cand celulele imunitare sunt slabite, riscul de a te imbolnavi este mai mare.
Cum afecteaza marijuana conducerea autovehiculelor?
Marijuana are efecte daunatoare puternice asupra aptitudinilor de conducere a autovehiculelor, cum ar fi: starea de alerta, concentrarea, coordonarea motorie si timpul de reactie. Consumul de marijuana face dificila aprecierea distantei si mareste timpul de reactie la sunetele si semnalele de pe carosabil.
Datele arata ca in timpul consumului de marijuana, oamenii dau dovada de aceeasi lipsa de coordonare motorie ca in cazul persoanelor cu alcoolemie ridicata.
Cum afecteaza marijuana creierul uman?
Consumul mare sau zilnic de marijuana afecteaza acele parti ale creierului care controleaza memoria, atentia si invatarea. Memoria de lucru (de scurta durata) este necesara pentru a invata si a efectua sarcini care necesita mai mult de 1-2 pasi in rezolvarea acestora.
Marijuana produce dependenta?
Da. Consumul indelungat de marijuana poate duce la dependenta psihica in unele cazuri. Persoana nu mai reuseste sa isi controleze impulsul de a consuma si foloseste marijuana chiar daca acest lucru afecteaza negativ relatia lui cu familia, performantele scolare si activitatiile recreative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu